Nieuw over hoofdpijn

Migraine stigma in de samenleving- een stukje historiek

21/08/2023 - 12:27

Migraine is wereldwijd een belangrijke ziekteoorzaak, maar toch wordt slechts een minderheid van de patiënten correct gediagnosticeerd. Patiënten krijgen vaak niet de juiste medicatie en goede voorlichting ontbreekt, zelfs voor gezondheidsverstrekkers. Een belangrijke reden daarvoor is het stigma dat aan migraine kleeft.

Lees meer

Botulinetoxine infiltraties

02/08/2023 - 20:38

Sinds maart 2019 worden injecties met botuline toxine terugbetaald als behandeling van chronische migraine. Dit wil zeggen voor patiënten met minstens vijftien hoofdpijndagen per maand, waarvan acht met migraine. Voor migraine gebruikt men botulinetoxine type A. De gangbare merken zijn Botox van de firma Allergan, Dysport van Ipsen en Xeomeen van Merz. Het geneesmiddel wordt geproduceerd in kweken van Clostridium botulinum. Vervolgens wordt het via dialyse en zuivering uit de bacteriën geëxtraheerd. Het wordt gemengd met natriumchloride en albumine en verpakt in steriele flacons. Allergan Botox is de duurdere variant, maar de meest beproefde.

Lees meer

Vergrote perivasculaire ruimten in migrainehersenen

02/08/2023 - 20:12

Een recente studie heeft, via een MRI met ultrahoge resolutie, vergrote perivasculaire ruimten in de hersenen van migrainepatiënten geïdentificeerd

Lees meer

Het rationeel gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling van migraine- openbare consensusvergadering 25 mei

02/08/2023 - 19:12

Eén van de opdrachten van het Comité voor de Evaluatie van de Medische Praktijk inzake Geneesmid­delen is het organiseren van consensusver­gaderingen die bedoeld zijn om de medische praktijk inzake geneesmiddelen in een bepaalde sector te evalueren en om aanbevelingen te formuleren ten behoeve van alle voorschrijvende artsen.

Lees meer

Bonkt het in je hoofd?

02/08/2023 - 19:09

Video Interview op VRT 13-4-2022

Lees meer
Abonneren op Nieuw over hoofdpijn

Deze artikels zijn voorbehouden voor onze aangesloten en/of steunende leden.

Lid of steunend lid worden

Inschrijven