Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie

De belangrijkste behandeling van CH is zuurstoftherapie. Bij het opkomen van een aanval wordt er, gedurende een kwartier, zuivere zuurstof geïnhaleerd via een mondmasker.

Er komt vijftien liter zuurstof per minuut het lichaam binnen en dit maximaal twintig minuten lang. De pijn zou in principe binnen de vijf à vijftien minuten moeten verdwijnen. Wanneer er na vijftien minuten geen doeltreffend resultaat is, moet de zuurstofbehandeling stopgezet worden. De aanval is in een te ver stadium om behandeld te kunnen worden met zuurstof.

Bij een nieuwe aanval kan het wel weer effect geven. Deze handeling dient bij elke aanval herhaald te worden. Bij een aanval zijn de bloedvaten in de hersenen verwijd. Door zuurstof te inhaleren zouden deze mogelijks vernauwen door afkoeling.

Zuurstoftherapie heeft een aantal voordelen. Het is een goedkope vorm van aanvalsbehandeling. Zuurstoftherapie heeft geen nevenwerkingen. Bij 75% van de patiënten verlichten de klachten bij hevige aanvallen. Het nadeel is dat deze behandeling niet zo praktisch is. De zuurstoftanks die gebruikt worden kunnen namelijk erg groot en onhandig zijn.


Regelgeving

Er zijn zuurstofflessen in verschillende formaten en kan aan huis geleverd worden

Indien u voor een langere termijn zuurstof thuis nodig heeft, kan u via een overeenkomst in aanmerking komen voor de terugbetaling. Voor de eerste aanvraag is de machtiging van de adviserend geneesheer afhankelijk van een bijgevoegd omstandig verslag van een neuroloog, een neurochirurg of een neuropyschiater.

Er is geen standaardformulier voor de aanvraag tot terugbetaling vastgelegd. Als de huisarts de aanvraag doet moet hij het verslag van de specialist bijvoegen.

De machtiging is onbeperkt geldig.

De patiënt moet daarnaast beschikken over een maandelijks voorschrift met de volgende elementen:

• gasvormige zuurstof op stofnaam voorgeschreven volgens behoefte, met specifieke toebehoren aangepast aan een hoog debiet

• de dosering (in liter per minuut)

• in voorkomend geval, de zuurstofbevochtiger


Nuttige linken:

http://www.uzleuven.be/nl/zuurstoftherapie

https://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/door-ziekenfonds/

http://www.oxycure.be/nl/

Non-rebreathing-masker

Opgelet, gebruik zuurstof steeds in zittende houding!

Wanneer je in slaap zou vallen met zuurstofmasker op loopt je het risico om te stikken!