Primaire hoofdpijnsoorten

Een juiste diagnose is gebaseerd op de kennis van de criteria die in de classificatie beschreven staan en deze zijn zeker gekend door een hoofdpijnspecialist. Enkel een goede anamnese waarin de juiste vragen gesteld worden door de arts kan leiden tot een juiste diagnose en behandeling. Als patiënt kan je zelf helpen door de kenmerken van de aanvallen of pijn al na te gaan en te noteren in een hoofdpijn dagboek.

De primaire hoofdpijntypes zijn hoofdpijnen die geen onderliggende oorzaak hebben zoals een infectie ( vb. sinusitis), hersenletsel ( bloeding, tumor..) of andere oorzaken. Men deelt ze in in vier groepen: migraine, spierspanningstype-hoofdpijn, trigeminale autonome cefalalgieën en andere primaire hoofdpijnen die minder vaak voorkomen.

Professor Paemeleire van UZ Gent geeft toelichting over het stigma dat op onze hoofdpijnaandoening rust.

Wanneer u een van de volgende symptomen hebt, zoek dan een spoeddienst op:

onverwacht opkomende, hevige hoofdpijn die u nooit eerder voelde

hoofdpijn met koorts, misselijkheid of braken, stijve nek, verwardheid, epileptische aanvallen, gevoelloosheid, of spraakmoeilijkheden

hoofdpijn na een hoofdletsel, zelfs als het om een lichte val of stoot gaat, in het bijzonder als de hoofdpijn erger wordt.

Wil je meer te weten komen?

Klik hier