Overuse of reboundhoofdpijn wordt veroorzaakt door regelmatig, langdurig gebruik van medicijnen om hoofdpijn, zoals migraine, te behandelen. Pijnstillers bieden enkel verlichting bij sporadische hoofdpijn. Als u er meer dan 3 per week inneemt, kunnen ze leiden tot medicatie afhankelijke hoofdpijn.
Wat moeten we erover weten?
Als u een hoofdpijnaandoening hebt, kan elke aanval bestrijdende medicatie zoals triptanen zowel als de gewone ( onschuldig geachte) pijnstiller die u voor uw hoofdpijnaandoening neemt, deze hoofdpijn veroorzaken.
Preventieve medicatie voor hoofdpijn lokken geen medicatieafhankelijke hoofdpijn uit.
Pijnstillers die regelmatig voor een andere dan hoofdpijnaandoening genomen worden zoals vb. artritis, zullen op zich nooit hoofdpijn of rebound hoofdpijn uitlokken.
Tenzij u wel een voorgeschiedenis van migraine heeft en voor andere klachten ook pijnmedicatie neemt, moet je deze medicatie meerekenen.
De rebound hoofdpijn op zich zal meestal stoppen wanneer u stopt met het nemen van pijnstillers. Men rekent hiervoor op een periode van 3 weken waarbij je cold turkey stopt met de pijnmedicatie. Uw arts kan u hierbij helpen. Soms is hiervoor een ziekenhuisopname nodig.
De symptomen bij overmatig gebruik van medicijnen kunnen verschillen, afhankelijk van het type hoofdpijn dat wordt behandeld en de gebruikte medicatie.
Komt dagelijks of bijna elke dag voor en maakt u vaak vroeg in de ochtend wakker.
Wanneer medicatie steeds minder lang begint te werken en het langer duurt eer ze werken, dan is dit een teken van medicatie afhankelijke hoofdpijn.
Wanneer na 2 uur een pijnstiller niet werkt heeft het geen zin om een tweede keer eenzelfde soort pijnstiller te nemen. U neemt dan best een ander middel.
Symptomen van medicatieafhankelijke hoofdpijn kunnen zijn:
Misselijkheid
Rusteloosheid
Moeite met concentreren
Geheugenproblemen
Irritatie
Bespreek een medicatieplan met uw arts. Daarna kan u beter en met een gerust hart aan zelfzorg doen. Op deze manier bespaart u uzelf heel wat onnodige last en pijn.