Genetica en migraine: Familiaire hemiplegische migraine

Hoofdpijn en migraine kunnen ontstaan door een combinatie van meerdere factoren, zoals o.a. omgeving, voeding en genetische factoren.
Genetische factoren spelen over het algemeen maar een beperkte rol bij de ontwikkeling van hoofdpijn en/of migraine. Er zijn echter migrainevormen, zoals familiaire hemiplegische migraine, waarbij genetica een zeer grote rol speelt.

Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine, waarbij tijdens een migraineaanval sprake is van halfzijdig krachtsverlies. De ernst van dit krachtsverlies verschilt van patiënt tot patiënt. Dit kan variëren van krachtsvermindering in één hand, tot verlamming in een hele lichaamshelft.

Sporadische versus familiaire hemiplegische migraine

Men maakt een onderscheid tussen sporadische hemiplegische migraine en familiaire hemiplegische migraine.

Familiaire hemiplegische migraine (FHM) is een zeer zeldzame monogenetische aandoening. Dit wil zeggen dat deze migraine wordt veroorzaakt door een mutatie in één gen. In tegenstelling tot de kleine bijdrage die genetische variabiliteit heeft bij de meer voorkomende migraines, zal de aanwezigheid van deze mutatie er voor zorgen dat de betreffende individuen FHM ontwikkelen. Aangezien genen worden overgebracht van generatie op generatie, zullen er meerdere familieleden FHM hebben binnen één familie.

Het kan ook zijn dat je de enige in de familie bent met hemiplegische migraine. In dit geval spreken we van sporadische hemiplegische migraine (SHM).