Vergrote perivasculaire ruimten in migrainehersenen

02/08/2023 - 20:12

Een recente studie heeft, via een MRI met ultrahoge resolutie, vergrote perivasculaire ruimten in de hersenen van migrainepatiënten geïdentificeerd

Perivasculaire ruimten zijn met vloeistof gevulde ruimten rond bloedvaten in de hersenen. Deze ruimten worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder afwijkingen aan de bloed-hersenbarrière en ontstekingen. Vergrote perivasculaire ruimtes kunnen een signaal zijn van een onderliggende ziekte van de kleine bloedvaten.

De onderzoekers hypothetiseren dat significante verschillen in de perivasculaire ruimten bij patiënten met migraine, in vergelijking met de gezonde controles, zouden kunnen wijzen op glymfatische verstoring in de hersenen. Het glymfatisch systeem is een afvalverwijderingssysteem dat perivasculaire ruimten gebruikt om afvalstoffen te verwijderen uit het centrale zenuwstelsel.

Het is echter onbekend of de vergroting van de perivasculaire ruimten de ontwikkeling van migraine beïnvloedt of juist het gevolg is van migraine. Voor het beantwoorden van o.a. deze vraag zullen verdere studies nodig zijn, met grotere testgroepen en opvolging van de patiënten.

Bron: http://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=...