Onderzoek naar stigma en kennis over migraine en clusterhoofdpijn- Open artikel

12/07/2023 - 21:52

In kader van "Week van de primaire hoofdpijn" werd er tussen 20 augustus en 31 augustus 2021 online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van ABCommunication, bij 1000 Vlamingen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%. Hieronder volgt een overzicht van de resultaten

Onderzoek naar stigma en kennis over migraine en clusterhoofdpijn

In kader van "Week van de primaire hoofdpijn ( 2021)" werd er tussen 20 augustus en 31 augustus online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van ABCommunication, bij 1000 Vlamingen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%. Hieronder volgt een overzicht van de resultaten.

Meerderheid van de Vlamingen kent iemand met migraine

3 op de 5 Vlamingen zeggen iemand te kennen met migraine (bijna 1 op 5 zegt hier zelf aan te lijden, 2 op 5 kent persoonlijk iemand die het heeft).

15% van de Vlamingen zeggen migraine te hebben!

Onbegrip leidt bij veel migraine- en clusterhoofdpijnpatiënten tot gevoelens van schaamte

Vlamingen met migraine of clusterhoofdpijn hebben in een meerderheid van de gevallen het gevoel dat anderen dit niet goed begrijpen. 2 op de 5 patiënten vermoeden dat hun vrienden en familie het saai of vervelend vinden om over hun migraine te horen, en hen wel eens kleinzerig vinden. Dit zorgt ervoor dat een meerderheid van de patiënten zich schuldig voelt wanneer anderen rekening moeten houden met hun migraine/clusterhoofdpijn, en 1 op 3 er zelfs niet over praten met hun familie of vrienden. Nochtans zegt een meerderheid van hen dat het deugd doet als ze hier met anderen over kunnen praten.

Meeste Vlamingen (die geen migraine hebben) geloven dat stress hiervoor een belangrijke oorzaak is

De kennis over migraine is bij niet-patiënten niet bijster groot. 3 op de 4 niet-patiënten geven ook zelf aan dat ze hier eigenlijk te weinig over weten. Zo geloven 7 op de 10 niet-patiënten dat stress een belangrijke oorzaak is van migraine. Maar liefst 75% van de Vlamingen zonder migraine/clusterhoofdpijn vinden dat ze hier eigenlijk te weinig over weten.

Wanneer aan Vlamingen zonder migraine gevraagd wordt hoe lang een gemiddelde migraineaanval volgens hen duurt, weet slechts 1 op 4 (26%) dat dit 1 tot 3 dagen zijn. Meer dan de helft van de Vlamingen denkt echter dat het om minder dan een dag gaat: 34% gelooft dat dit max. 3 uur duurt, volgens 17% duurt het gemiddeld 10 tot 15 uur. 23% van de Vlamingen zonder migraine zegt niet te weten hoe lang zo’n aanval gemiddeld duurt.

De misvatting dat stress een belangrijke oorzaak is van migraine, wordt echter nog door 69% van de niet-patiënten geloofd. 2 op de 5 niet-patiënten (41%) denken dat “ontstressen” één van de beste manieren is om van migraine af te geraken. Interessant genoeg zeggen respondenten die zelf iemand kennen met migraine nog vaker dat stress hier volgens hen een belangrijke oorzaak van is (persoonlijk iemand kennen: 76%, niet persoonlijk iemand kennen: 62%).

Een vierde van de niet-patiënten gelooft dat migrainepatiënten hun ziekte vaak als excuus gebruiken

1 op de 4 Vlamingen die zelf niet aan migraine of clusterhoofdpijn lijden, geloven dat deze ziektes vaak als excuus gebruikt worden om onder afspraken uit te komen. Ongeveer 1 op 5 vindt migrainepatiënten soms ronduit aandachtzoekers. Ook Vlamingen die zelf iemand kennen met migraine of clusterhoofdpijn, geven in 1 op de 6 gevallen aan dat ze wel eens twijfelen of die kennissen niet een beetje overdrijven. 35% van de Vlamingen die zelf niet aan migraine lijden, denken dat mensen vaak gewone hoofdpijn (bv. spanningshoofdpijn) hebben, en dit erger willen doen lijken door het migraine te noemen.