Lichaamsbeweging en migraine- open artikel

05/07/2023 - 12:46

Migraine wordt gekenmerkt door hevige bonzende hoofdpijn die periodiek terugkeert. Migraineaanvallen kunnen meerdere uren tot maximaal drie dagen duren en kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht of geluid en flikkeringen in de ogen. Het is belangrijk om op te merken dat tijdens een migraineaanval, wanneer men in bed moet blijven liggen, de patiënt zich niet kan bezighouden met lichamelijke activiteiten. Dit zou meer kwaad dan goed doen. Het is echter vooral belangrijk voor mensen met migraine om tussen deze aanvallen door fysiek actief te blijven.

Waarom zouden mensen met migraine fysiek actief moeten blijven?

Fysieke oefening wordt aanbevolen voor mensen met migraine, naast een gezonde levensstijl en medicatie. Het kan ook een alternatief zijn voor mensen die geen medicatie willen of kunnen nemen, bijvoorbeeld vanwege negatieve bijwerkingen. Op dit moment is er geen bewijs dat lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van migraine vermindert.

Mensen met episodische migraine kunnen het aantal migraine dagen verminderen door regelmatig te bewegen zoals fietsen, joggen, cross-training of stevig wandelen. Hoog-intensieve oefeningen, met voldoende warming-up en cooling-down routines, leveren volgens onderzoek de beste resultaten op.

Andere studies suggereren dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot minder pijnlijke en kortere aanvallen, maar er is nog onvoldoende bewijs om dit te ondersteunen. Desondanks sluit lichaamsbeweging aan bij de algemene aanbevelingen voor migrainepatiënten.

Regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen voor mensen met migraine, omdat het het aantal migraine dagen vermindert.

Wat voor soort lichaamsbeweging is het beste voor migraine?

Er is geen one-size-fits-all aanbeveling voor lichaamsbeweging die van toepassing is op alle migrainepatiënten. Iedereen is anders, met verschillende symptomen, behoeften, grenzen en startniveaus. De aanbevolen oefening moet niet allemaal tegelijk worden gedaan. Geleidelijk progressieve inspanning is de sleutel!

Als lichaamsbeweging een trigger is voor migraineaanvallen, is het raadzaam om de duur en intensiteit van de training geleidelijk op te bouwen. Bouw het langzaam op tot het aanbevolen niveau is bereikt.

Vermijd uitdroging, lage bloedsuikerspiegel en hoge stressniveaus tijdens het trainen. Dit is vooral relevant voor mensen bij wie lichaamsbeweging een migraineaanval kan uitlokken.

Bij het doen van hoog-intensieve oefeningen, zorg ervoor dat je een adequate warming-up en cooling-down routine hebt voor en na de oefening. Een minimum warming-up van 15 minuten is vooral goed voor patiënten die eerder migraineaanvallen hebben gehad door intensieve oefeningen.

Contra-indicaties: Hoewel de voordelen van lichaamsbeweging over het algemeen opwegen tegen de risico's, is het nog steeds belangrijk om uw arts te bezoeken als u:

  • hart- of vaatziekten heeft of hun symptomen. U heeft eerst behandeling nodig voordat u met een trainingsprogramma begint.
  • een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten als gevolg van aandoeningen zoals diabetes, chronische nieraandoeningen en/of chronische inflammatoire ziekten.
  • hypertensie of een hoog cholesterolgehalte heeft, of meerdere cardiovasculaire risicofactoren.

Wat zijn de voordelen van lichamelijk actief blijven?

  • Beweging kan endorfines produceren en stresshormonen verminderen.
  • Rekoefeningen kunnen strakke spieren verlichten!
  • Voorkomt het verlies van spiermassa en spierfunctie.

Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging je immuunsysteem versterkt tegen besmettelijke ziekten.

Dat is niet alles. Een actieve levensstijl betekent ook:

  • Beter concentratievermogen en geheugen
  • Betere bloeddruk
  • Een gezonder gewicht
  • Beter slapen
  • Minder kans op depressie en angst: je voelt je beter in je eigen vel
  • Een langer onafhankelijk en kwalitatief leven

Het is mogelijk dat je meer ondersteuning nodig hebt om je gedrag met betrekking tot lichaamsbeweging te veranderen. Je kunt een "verwijscoach aanvragen bij je huisarts. Vraag naar het voorschrift " Bewegen op verwijzing". Samen met zo'n coach kun je een gepersonaliseerd bewegingsplan ontwikkelen dat gemakkelijke manieren biedt om lichamelijke activiteit in je dagelijks leven te verhogen. De coach zal je motiveren om vol te houden en je doelen te bereiken.

Spreek hierover met je huisarts!

Meer lezen :www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing/wat-en-hoe

Meer lezen

Klik hier