Hemiplegische migraine: Anke

Ik ben Anke 23 jaar, logopediste en woon in West-Vlaanderen.

Sinds de zomer van 2019 ben ik beginnen migraineaanvallen krijgen. Die waren toen nog redelijk onschuldig en te bestrijden met een Ibuprofen. Sinds september 2021 kreeg ik aanvallen die de term 'hemiplegische migraine' kregen. Dit houdt bij mij in dat ik een lange aurafase heb met verlamming in de linker ledematen, functioneringsproblemen in allebei de benen, volledig verlies van gezichtsveld en afasie bij het spreken. Toen had ik nog om de 5 tot 6 weken een aanval.

Sinds november vorig jaar is dat serieus in crescendo gegaan tot een hoogtepunt van 25 aanvallen per maand in april. In januari ben ik opgenomen met een status migrainosus. Fulltime of zelfs maar parttime werken zit er al sinds dan niet meer in.

Ik kwam in aanmerking voor de inspuitingen en heb 3 maanden Aimovig gebruikt, maar ik ben maar tot een minimum van 20 aanvallen per maand geraakt daarmee. Ik krijg dus geen terugbetaling meer hiervoor. Als aanvalsmedicatie neem ik 10mg Imitrex en dat werkt soms wel en soms niet. De sumatriptan in pilvorm ervaar ik enorm veel onaangename bijwerkingen van.

Gezien ik in april ook diagnose van segmentele dystonie kreeg en relatief goed reageer op de medicatie denkt de neuroloog dat de dystonie zo de migraine minder aanwakkert. Hopelijk blijven de aanvallen verminderen op deze manier.