Cluster hoofdpijn, wat is dat nu eigenlijk?

©Omwille van de onbekendheid van clusterhoofdpijn en de noodzakelijke erkenning die deze aandoening moet krijgen, zullen we deze vorm iets uitgebreider bespreken op deze site.

Cluster hoofdpijn, wat is dat nu eigenlijk?

Clusterhoofdpijn is een primaire hoofdpijn, wil zeggen, er is geen onderliggende schade. Deze vorm van hoofdpijn is echter helemaal anders dan migraine of spanningshoofdpijn.

Symptomen van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn manifesteert zich altijd aan één kant. Typerend is op of boven het oog of aan de slaap en gaat gepaard met een rood en tranend oog, neusloop of neusverstopping en heel vaak een afhangend ooglid (niet altijd).
Mensen met clusterhoofdpijn zijn vaak zeer onrustig tijdens een aanval in tegenstelling tot mensen met een migraine aanval. In het geval van een migraine aanval gaat de patiënt vaak liggen, maar bij clusterhoofdpijn wordt de pijn erger in een liggende positie. Na een aanval voelt de patiënt zich uitgeput.

Clusterhoofdpijn is ontzettend pijnlijk. Mensen weten zich geen raad van de hoofdpijn. Het zijn korte aanvallen, gaande van zo’n vijftien minuten tot drie uur. De hoofdpijnaanvallen treden frequent op, soms tot acht keer per dag. Gelukkig duurt zo’n hoofdpijnepisode meestal maar tussen de zes en de twaalf weken per jaar. Dit noemt men de episodische cluster. Clusterhoofdpijn kan ook invaliderend worden, dan spreekt men van de chronische vorm.

Clusterhoofdpijn is een van de ergste dingen die je kunt ervaren. Het is een hersenstoornis, alleen op een andere plaats in het brein, de hypothalamus. Het alarm gaat ook af, maar dan maximaal, alsof er een dolk in je oog wordt gestoken. Sommige mensen hebben een chronische variant en zijn geen maand vrij van aanvallen. Zij worden daar soms suïcidaal van.

Clusterhoofdpijn is weinig bekend, ook bij artsen. Doordat de aanvallen zo kort zijn, duurt het vaak lang voor de juiste Diagnosestelling van clusterhoofdpijn komt

Meer over /clusterhoofdpijn in onze handige pocketgids:

U kan onze clusterhoofdpijn patiënten steunen door deze handige pocketgids van 40 pagina's aan te kopen voor slechts 5 euro. Wij verzenden deze per post naar u.

Hier kunt u alle informatie vinden om meer te weten te komen over deze erg pijnlijke en vaak invaliderende vorm van hoofdpijn.

Pocketgids kopen= steunen

Pocketgids kopen= steunen