HARTCOHERENTIE EN YOGA: door Ann Beckers

20/04/2022 - 15:56

Ik ben meer dan 30 jaar ervaringsdeskundige wat migraine betreft. Ik ben dan ook door heel wat stadia gegaan: van maandelijks hormonale aanvallen tot chronische migraine met 12 aanvallen per maand. Met de hulp van zowel traditionele therapieën als alternatieve middelen heb ik altijd geprobeerd mijn leven niet door die migraine te laten beheersen. Soms lukte dat en in bepaalde periodes helemaal niet…
Wat ik gaandeweg ondervonden heb is dat ik met ademhalingstechnieken echt meer controle kan krijgen over mijn lichaam en geest.

Het is helemaal geen hokuspokus en ook niet moeilijk. Het kost alleen wat moeite en zelfdiscipline. De lucht is gratis!

Om op korte tijd te ervaren welke voordelen je kan halen uit ademhalingstechnieken, nodig ik je uit wat meer te weten te komen over HARTCOHERENTIE. Het is een wetenschappelijke trainingsmethode die gebruikt wordt door piloten om snel tijdens stressvolle momenten controle over hart en brein te krijgen. Het instant effect kan door biofeedback aangetoond worden:

- Ons hart communiceert rechtstreeks met onze hersenen d.m.v. een complex netwerk van neurotransmitters
- Door de ademhaling te oefenen, vertragen we onze hartslag en dat beïnvloedt ons brein positief: we kunnen helder denken.

Zo simpel is het. Echt? Hoe doe je dat dan?

Doe 3X per dag, 6 ademhalingen per minuut en dit telkens gedurende 5 minuten.
Gebruik het geheugensteuntje 365!!!

En er bestaan gratis apps om je hierbij te helpen: RESPIRELAX of ook PETIT BAMBOU (ook in het Nederlands)

Om die 6 ademhalingen per minuut correct uit te voeren is er eventueel een geluidje dat je hierbij begeleidt. Doe dit 1X ’s morgens, 1X ’s avonds en dan nog 1X tussendoor in de dag. Je zal je echt beter voelen, beter slapen. Wie hierover meer wil weten kan terecht op www.kardiatma.com voor uitleg en coaching.

Zelf ervaar ik een positief effect: wanneer ik een aanval voel aankomen en ik meteen mijn ademhaling beheers, kan ik de migraine milderen.Wist je trouwens dat ons woord ADEM komt van het Sanskriet (Oudindische taal) ATMAN?
ATMAN betekent de diepere essentie van het IK, van het bewustzijn, het ware zelf…

Is dat niet verwonderlijk en universeel?
Reflecteert dat niet een universele ultieme verbondenheid met wie we zijn, diep binnenin?

ZONDER ADEM “ZIJN” WE NIETKorte oefening die je altijd en overal bij de hand kan hebben :

Sta recht, of zit recht met beide voeten op de grond. Adem nu eens heel diep in, tot in je buik. En adem dan heel rustig uit alsof je een kaarsje zacht uitblaast.

Doe dit 3X

Als je dit regelmatig doet ben je eigenlijk zonder het te beseffen al bezig met yoga.

Ook yoga kan immers effectief helpen om het leven met migraine “leefbaar” te houden.

Kort samengevat is yoga een discipline die meer dan 6000 jaar geleden in Azië ontstond, met als doel het lichaam én de geest in een gezond evenwicht te houden. Hiervoor gebruikt men ademhalingstechnieken, lichaamsoefeningen en mentale concentratie.

Ik geef je graag enkele tips waar je online gratis lessen kan volgen. Makkelijke beginnerslessen of lessen over ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Het proberen waard. Ik heb zelf bij deze 3 lesgevers les gevolgd en kan je verzekeren dat het hier telkens om een degelijke professionele aanpak gaat.


Kijk eens naar :
Ekhartyoga.com : Hier is een groot aanbod van Engelse lessen. Kijk naar de free classes. Dat zijn volwaardige lessen die je helemaal gratis online kan volgen. Klik bijv. eens op de “full yogic breath”. Deze ademhalingsles duurt 11min en is makkelijk te volgen.

Ontdek-yoga.nl van Diana Aben focust op rustgevende yoga. Hier kan je ook als je wil een gratis eerste les volgen om echt tot rust te komen.

Studiozuidleuven.be heeft een gevarieerd aanbod ook van online lessen. Elke maand kan je er voor een gratis les terecht. Er worden ook regelmatig workshops gegeven rond bijvoorbeeld “beter slapen”…


Probeer en zie wat voor jou best past. Ervaar het ontspannen gevoel in hoofd en spieren. Krijg dankzij de juiste ademhalingstechnieken weer vat op je leven.

Succes ermee

Ann Beckers