Gember tegen migraine en misselijkheid: door Ann Beckers

06/07/2022 - 18:30

een natuurlijk middel dat makkelijk te gebruiken is, overal verkrijgbaar en goedkoop is!

Wie mij kent weet dat ik altijd een stukje verse gember bij de hand heb. Wie mij niet kent en ziet dat ik af en toe zo’n bizar geel stukje in mijn mond steek, vraagt wel eens: “wat is dat toch waarop je knabbelt?”… Ja ik ben een gemberfan! En ik leg je graag uit waarom.

Ik weet niet meer wanneer het begon maar alleszins jaren geleden. Ik had toen nog meer migraineaanvallen dan nu en ik probeerde alles wat er kon om die aanvallen tegen te gaan en een zo “normaal” mogelijk leven te lijden. Gember staat bekend voor het wegnemen van het misselijkheidsgevoel, en dus probeerde ik dat uit. Dat werkt wonderwel. Ook wanneer ik me begin moe te voelen of er een lichte hoofdpijn komt opzetten, dan grijp ik onmiddellijk naar enkele hapjes verse gember, en dat heeft een positief opwekkend effect. Ik voel snel een verlichting, een algeheel beter welzijnsgevoel. Mijn neurologe heeft me ook al bevestigd dat de stoffen die in gember zitten wetenschappelijk onderzocht werden en inderdaad een rechtstreekse impact hebben op de hersenstam. De hersenstam waar migraine begint.

Naast mijn persoonlijke ervaring geef ik jullie graag wat inspiratie mee van de website “migraineagain.com” over natuurlijke remedies die effectief een hulp kunnen zijn voor migrainepatiënten.

Probeer deze makkelijke tips om gember te leren gebruiken en zelf te ondervinden of het de “pijn” en de ongemakken van migraine kan verzachten.

Laten we eerst kijken naar wat er al aan wetenschappelijk onderzoek gebeurde rond de effecten van gember. Het is immers een kruid dat al eeuwenlang gekend is en gebruikt wordt in de huisapotheek tegen misselijkheid, maagklachten, artritis en spierpijn.

Deze wortel heeft sterke anti-ontstekingseigenschappen en verbetert de spijsvertering. Dat is echt al heel lang bekend en wordt wetenschappelijk bevestigd.

Een echt verband tussen migraine en gember is via studies echter nog niet aangetoond, maar het wordt wel aanbevolen als een aanvullende therapie, vooral dan tegen die misselijkheid. En misselijkheid of een hongergevoel is meestal een voorteken dat een migraineaanval op komst is. Het is dan belangrijk om snel iets te nemen om die aanval eventueel te kunnen blokkeren of te verzachten. Gember is op dat moment aangewezen, maar het zal nooit je standaard migrainemedicatie vervangen. Het is meer een verlichting, een natuurlijk veilig hulpmiddel dat wel effect heeft en heel betaalbaar blijft. Het heeft ook geen vervelende nevenwerkingen.

Dr. Andrew Charles, Directeur van het Goldberg Migrain Program en Professor neurologie aan de David Geffen School of Medicin in UCLA zegt : “Een natuurlijke therapie met gember helpt bij milde nausea. Wanneer je migraine echt uitgebroken is en je moet overgeven, is het te laat en zal je toch naar een klassiek voorgeschreven product moeten grijpen als Motilium.”

Een andere Amerikaanse neuroloog, Dr. Amaal Starling bevestigt dat gember kan helpen en hij is voorstander van alles wat kan helpen en geen echt geneesmiddel is.

Ivm gember werden er immers ook studies gedaan bij kankerpatiënten die met misselijkheid te kampen hebben, en ook daar hielp gember.

Gember helpt naast het bestrijden van maagklachten, ook tegen ontstekingen zoals artritis en spierspanningen. En deze twee laatste zijn ook bekende migrainesymptomen.

Er zijn tal van getuigenissen van migrainelijders die gember als een “vriend” zien tijdens de milde aanvallen. Een zware aanval zal pas getemperd worden door je vertrouwde anti-migrainemediactie. Maar alle beetjes helpen.

Je kan gember op verschillende manieren innemen.

Ik neem het dus rauw, maar dan moet je wel echt van de sterke smaak houden. Mij geeft dat een opkikker.

Anders kan je er ook thee van maken met honing bijvoorbeeld (ook goed tegen verkoudheden): Overgiet wat schijfjes verse gember met kokend water. Voldoende laten trekken en voeg honing of citroen naar smaak toe.

Voor wie helemaal niet houdt van de specifieke smaak bestaan er gembergelules, verkrijgbaar bij de apotheker, evenals gember als essentiële olie. Andere oliën die helpen bij maagklachten zijn op basis van pepermunt, koriander, venkel. Essentiële olie moet je altijd eerst aanlengen: bekijk hiervoor zeker de bijsluiter.

Er bestaan ook Ayurvedische maskers: deze Indische geneeswijze maakt altijd gebruik van natuurlijke middelen en is vaak preventief bedoelt. Om tot rust te komen kan je zelf zo’n gembermasker maken. Voeg warm water toe aan bio-gemberpoeder dat verkocht wordt in natuurvoedingswinkels. Maak er een pasta van die je op je voorhoofd en slapen uitstrijkt. Ga even rusten in een stille en donkere kamer.

Verder zijn er ook lekkere “snoepjes” op basis van gember en die zijn erg makkelijk om overal mee te nemen. Het gaat hier wel om gesuikerde stukjes gember, dus let op van hier niet teveel van te nemen i.v.m. de suikers.

Het Belgische drankje GIMBER is eveneens een goede manier om gember “in te nemen”. Er bestaat nu ook een versie met heel weinig suiker. Je kan die shots aanlengen met spuitwater of met warm water en dan heb je weer snel een lekkere thee.(gimber.com)

Wie graag experimenteert kan met GIMBER tal van cocktails en smoothies maken:

Mix in een blender :

Spinazie

Ananas

Peer

Kokosnootwater

En wat verse gember of een Gimbershot (uit de fles)

Of mix in een cocktailglas:

1 theelepel ahornsiroop

2 theelepels Gimber

2 theelepels vers citroensap

2 theelepels appelazijn

Wat kaneelpoeder

Voeg lauw water toe (hoeveelheid volgens je smaak)

Dit is een pittige mix.

Ik begin hier dagelijks mijn ontbijt mee. Je wordt er gegarandeerd wakker van ;)

Dit zijn enkele tips om op een positieve manier om te gaan met migraine. Je moet goed voor jezelf zorgen als migrainepatiënt, dat is een eerste basisregel. Kies dus een manier van therapie die best bij jouw leven past. Probeer gember als een bijkomende tool. Het is geen wondermiddel maar het helpt wel effectief te verlichten zeker als je gember neemt bij het begin of beter bij de voortekenen van een aanval.

Het is veilig en goedkoop, maar als je veel gember eet meld je dit best ook aan je arts, want er kan interactie met andere medicatie voorkomen.

Misschien wordt gember wel een goede vriend die deel uitmaakt van je arsenaal aan middelen om die vervelende migraine aan te kunnen!

Ann Beckers