Histamine

©Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistamine medicijnen een doeltreffende behandeling vormen.

Wat zijn histamines?

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn, net als bij migraine patiënten. Helaas is nog niet bewezen dat antihistamine medicijnen een doeltreffende behandeling vormen.

Een klein aantal CH patiënten meldt ons echter wel baat te hebben bij histamine-arm dieet en of anti histamine medicijnen. De meeste CH patiënten zullen in aanvalsperiode zelden of nooit alcohol nuttigen.

Intern mechanisme

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed.
Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie.
Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker.
Uw lichaam zet op en dat is geen aangenaam gevoel . Dit geldt voor de huid, slijmvliezen maar ook voor gewrichten. Vooral weefsel dat al is aangetast reageert het sterkst.

Histamine is een biochemische stof (biogeen amine) die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem.

Extern mechanisme

Histamine komt voor in een aantal eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen (zoals vis en visproducten). Ook bevindt het zich in levensmiddelen zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en bepaalde gistextracten. Histamine wordt niet afgebroken tijdens het koken, zodat de stof ook in gekookte levensmiddelen aanwezig kan zijn.