Hoe raadpleeg ik mijn gezondheidsdossier?

22/06/2022 - 12:49

Ons leven speelt zich alsmaar meer af in de digitale wereld. Zeker op het gebied van de gezondheidszorg is veel veranderd. Het is niet altijd makkelijk om nog je weg te vinden in het aanbod van apps en andere digitale toepassingen die wel belangrijk zijn en nuttig zijn om je gezondheidsdossier te raadplegen en te beheren.

De overheid heeft sinds 2018 een centraliserend gezondheidsportaal georganiseerd: http://www.mijngezondheid.be . Elke Belg kan hier gebruik van maken door in te loggen en via die weg alle relevante informatie raadplegen.
“Dankzij” Corona en de covidpass hebben velen met dit platform al kennis gemaakt. Maar de e-health in België is veel complexer dan dat.

Dankzij het Vlaams Patiëntenplatform geven we enkele tips ivm het gebruik van e-healthtoepassingen.

Hoe raadpleeg ik mijn gezondheidsdossier?

1) Dit kan via het online gezondheidsportaalwww.mijngezondheid.be. Daar kan je onder andere doorklikken naar 'Mijn rapporten en resultaten'. Je wordt dan doorverwezen naar de pagina van jouw ziekenhuis-hub:

CoZo :voor de Antwerpse ziekenhuizen

NexuzHealth voor de ziekenhuizen verbonden met KULeuven-Gasthuisberg

2) Je kan ook rechtstreeks inloggen bij deze ziekenhuisportalen via:
https://www.cozo.be/home of https://nexuzhealth.... je dossier daar online (of via een app) raadplegen.

Welke gegevens kan ik raadplegen in mijn elektronisch dossier?


Dit hangt af van een aantal factoren:

Je kan enkel je gegevens in beneden je toestemming tot gegevensdeling gaf. Dit kan je van door aan te melden op www.mijn.be en dan door te klikken naar 'Toegangsbeheer'.

Dit is afhankelijk van gegevens gedeeld worden door je behandeldde zorgs.

Je huisarts, als beheerder van je Globaal Medisch Dossier, is verantwoordelijk voor jouw elektronische gezondheidssamenvatting up-to-date te houden.

Wat houdt dat in: "mijn elektronische gezondheidssamenvatting"?

De gezondheidssamenvatting is de beknopte elektronische samenvatting van je actuele gezondheidstoestand, opgesteld door je huisarts die jouw Globaal Medisch Dossierbeheer.
Ze bevat de kerninformatie om jou als patiënt goed en veilig te verzorgen, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis belandt. De spoedeisende
hulp kan de gezondheidssamenvatting ook wel Sumehr (Summarized Electronic Health Record) noemen.

Waar vind ik mijn elektronische voorschriften?

Als je ervoor kiest om je elektronische voorschrift digitaal te beheren, dan kan je bij de apotheek je voorschrift tonen via een app op je smartphone of tablet. Je kan het voorschrift ook bekijken via de online gezondheidssportalen zoals www.mijngezondheid.be (onder 'Mijn geneesmiddelen' > 'openstaande medicatie voorschriften) van www.MyHealthViewer.be of via een aantal commerciële apps (zoals Helena of Voorschrift op zak). Er wordt in november 2021 nog een app vanuit de overheid uitgegeven (de mobiele app 'mijngeneesmiddelen'). Je kan het voorschrift indien gewenst ook nog afprinten via deze online portalen van apps.
De apotheker kan ook de voor uw uitgebreide instructies lezen op zijn computer wanneer jij hem of haar je ID-kaart laat inlezen.

Ann Beckers