Behandelingen

De meeste mensen met hoofdpijn- migraine of clusterhoofdpijn kunnen behandeld worden met triptanen en zuivere gasvormige zuurstof. Daarnaast bestaat er preventieve medicatie. In België lijden naar schatting een honderdtal mensen aan onbehandelbare, chronische clusterhoofdpijn. Voor deze clusterhoofdpijn patiënten kan neurostimulatie een oplossing zijn. Een neurostimulator werkt in op het zenuwstelsel en zal vervolgens het pijnsysteem beïnvloeden.

Medicatie aanvalsbestrijdend: Triptanen zijn hier het meest effectief

Imitrex SC 6 mg/0.5ml is een attest geneesmiddel waarmee je verhoogde terugbetaling krijgt. Hier injecteer je jezelf door middel van een auto injector . Dit is het enige aanval bestrijdende middel en werkt het snelst.

Wanneer je geen ervaring hebt met deze injecties kan dit een eerste keer beangstigend zijn. We kunnen je tips en tricks geven, ook om kleinere hoeveelheden te gebruiken door de injecties op te delen. Contacteer ons gerust voor advies en hulp.

Sumatriptan is de pil vorm met hetzelfde werkend bestanddeel. Dit werkt trager, soms pas na 45 of 60 minuten en zijn minder geschikt bij plots opkomende heftige aanvallen.

Andere triptaansoorten zijn minder geschikt voor deze vorm van hoofdpijn.

Preventieve medicatie: is vaak experimenteel en individueel.

Zuurstoftherapie:

Een kortdurende behandeling met zuurstof van 12 a 15 liter per minuut gedurende 15 minuten is aangewezen bij clusterhoofdpijn. Soms is een hoger debiet nodig

Er zijn zuurstofflessen in verschillende formaten en kan aan huis geleverd worden

Indien u voor een langere termijn zuurstof thuis nodig heeft, kan u via een overeenkomst in aanmerking komen voor de terugbetaling. Voor de eerste aanvraag is de machtiging van de adviserend geneesheer afhankelijk van een bijgevoegd omstandig verslag van een neuroloog, een neurochirurg of een neuropyschiater.

Er is geen standaardformulier voor de aanvraag tot terugbetaling vastgelegd. Als de huisarts de aanvraag doet moet hij het verslag van de specialist bijvoegen.
De machtiging is onbeperkt geldig.
De patiënt moet daarnaast beschikken over een maandelijks voorschrift met de volgende elementen:
• gasvormige zuurstof op stofnaam voorgeschreven volgens behoefte, met specifieke toebehoren aangepast aan een hoog debiet
• de dosering (in liter per minuut)
• in voorkomend geval, de zuurstofbevochtiger

Invasieve behandelingen: zijn te bespreken met uw behandelende arts

  • PRF ganglion sphenopalatinum
  • Gon infiltratie-stimulatie
  • Neurostimulatie

Alternatieve behandelingen: van Mexicaanse truffels is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt en bovendien illegaal in ons land.

Nuttige linken:

https://www.uzleuven.be/nl/zuurstoftherapie

https://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/door-ziekenfonds/...

www.oxycure.be/nl/

Zuurstof (symbool O2) is een geneesmiddel en wordt altijd door een arts voorgeschreven. Hoewel zuurstof niet verslavend is, kan te weinig of te veel zuurstof wel ernstige gevolgen hebben zoals kortademigheid, sufheid en bewusteloosheid. Volg dus altijd nauwgezet uw medisch voorschrift. Het aantal liter zuurstof per minuut mag ook alleen verhoogd of verlaagd worden op advies van uw arts.

Opgelet, gebruik zuurstof steeds in zittende houding!

Wanneer je in slaap zou vallen met zuurstofmasker op loopt je het risico om te stikken!