10 Tips voor partners/kinderen/ouders

1. Het belangrijk is om de pijn te zien als je gemeenschappelijke vijand, dus niet als een deel van je partner of als een extra last die men er maar bij moet nemen. Het is een externe factor die kan gevaar inhouden voor de relatie.


2. De meeste partners zullen hun pijn voor je proberen te verbergen. Men doet dat om verschillende redenen: 1/ wil men geen zeurpiet zijn, 2/ men wil niet weer zélf in ziektestatuut gaan 3/ men wil niet dat de partner zich zorgen maakt 4/ men wil niet dat de partner ( of kinderen) hun taken tijdelijk moet overnemen.5/ men vreest voor de relatie. Let op verandering in gedrag.


3. Omdat hoofdpijnlijders hun best doen, om te doen alsof alles ok is, kroppen ze vaak hun boosheid en verdriet op. Dat bouwt zich in de loop van de tijd op en dat kan op een kwaad moment tot een vreselijke uitbarsting komen. Zo’n uitval lijkt dan volkomen uit het niets te komen. Doe moeite om door te vragen waar men mee zit.


4. Leer om te de signalen van pijn goed te lezen. Om een pijn-storm te voorkomen kun je maar beter op je hoede zijn en de non-verbale aanwijzingen goed interpreteren. Vaak wordt men stiller of neemt plots niet meer deel aan een gesprek, of men wil naar huis of naar de kamer wat op bed gaan liggen. In iemand zijn ogen en gezicht kan je vaak de pijn aflezen.


5. Iedereen heeft zijn eigen pijndrempel! Vraag of men de pijn een cijfer wil geven, op een schaal van 1-10. Leer ook door ervaring wat die cijfers bij uw partner betekenen. Gebruik hiervoor de pijnschaal voor CH patiënten, deze is evengoed bruikbaar voor andere hoofdpijnpatiënten. Ook Dagboeken kunnen daarbij helpen. Ervaring leert ons dat partners het een gemakkelijk hulpmiddel vinden om hoogte te krijgen van de situatie, over wat wel of niet kan op dat moment. Dus weet wat de cijfers van jouw partner echt waard zijn.


6. Op verschillende tijdstippen van de dag kan pijn enorm variëren. Moedig aan om leuke dingen het eerste te doen. Als de pijndrempel nog laag is, ( bevraag eerst) stimuleer dan om iets gezelligs te gaan doen. Stel niets uit en geniet dubbel van de hoofdpijnvrije dagen! Vermindering van beweging uit angst om pijn uit te lokken is een gekend probleem bij hoofdpijnlijders. Wees op je hoede voor deze valkuil!


7. Laat niet toe dat men zichzelf veroordeelt of zich schuldig voelt om de dingen die men niet kan doen. (Zelfs om het uiten van het schuldig voelen kan men zich schuldig voelen ) dus, zeg tegen je partner dat het vaststellen van de ware feiten iets anders is dan klagen. Die geruststelling zal men zeker appreciëren.


8. Wees begripvol! Iemand met chronische pijn is gewend om door de pijn heen te bijten, om zichzelf af te leiden van de pijn, de pijn te bagatelliseren enz. Ze spelen mind-spelletjes om er beter mee om te kunnen gaan. Maar dit betekent wel dat ze wat minder goed kunnen functioneren. Hoofdpijnlijders zijn vaak verstrooid en hebben concentratieproblemen, zijn vergeetachtig. Weet dat het niet abnormaal is en bij de pijn in het hoofd hoort. Het wordt wel eens aanzien voor nonchalance, dat vinden we spijtig.


9. Wanneer de partner met “pijn in het hoofd” zit, van welke aard dan ook, vraag dan of je aanwezigheid gewenst is. Ook dit is heel individueel. Bij migraine of clusterhoofdpijn is het wel handig als de partner in de buurt blijft om “praktische” hulp te bieden zoals ramen openzetten, je thuis brengen; zuurstofflessen klaar te zetten, helpen met medicatie of lichte maaltijden brengen. Belangrijk hier is gewoon te vragen of er iets nodig is en daarop in te gaan.


10. Op het moment dat er medicatie genomen is, laat je de partner best minstens een uur tot rust komen zodat de medicatie zijn werk kan doen. Dit zijn heilige momenten . Wanneer de ergste pijn is weggeëbd, is er vaak nog wat we noemen “ restpijn of schaduwpijn” te voelen. Taken en verplichtingen kunnen niet meteen 100% terug opgenomen worden. Dat moet rustig aan terug gebeuren.


Weet dat wij, op onze beurt, het even erg vinden dat jij een gevoel van machteloosheid ervaart!

Wat je vooral niet moet doen:

Heb je nog tips of heb je vragen?

Laat het ons weten